Mamy dla Was dobrą nowinę. Da się zrobić pyszne ciasto o smaku czekoladowym na bazie płatków zbożowych i innych prostych naturalnych składników, bez jajek, mąki i cukru. Poniższy przepis powstawał w wyniku modyfikacji bananowca - ciasta opartego głównie na płatkach i bananach. Finalny przepis jest bardzo prosty: do płatków i bananów dodajemy jabłka, kawałek dyni, sok z cytryny, kakao, bakalie, nieco masła, mieszamy pieczemy i gotowe!
Składniki:
- płatki owsiane (paczka 400g, zamiast owsianych można eksperymentować też z innymi)
- szklanka wody
- sok z 2 cytryn
- wkład owocowy z dodatkiem warzyw:
- wersja 1: 3 banany, 3 jabłka, kawałek dyni wielkości dużego jabłka
- wersja 2: 3 banany, 3 jabłka, 1 lub 2 marchewki
- wersja 3: 5 bananów, 3 jabłka
- bakalie (np. rodzynki, orzechy włoskie, migdały, figi, morele, śliwki suszone)
- masło (około 100 do 150 g, klarowane lub nie, zamiast masła można dać nierafinowanego oleju kokosowego)
- kakao (5 do 7 dużych kopiatych łyżek)
- przyprawy (np. cynamon, kurkuma, ostra papryka lub tabasco, szczypta soli)
Podane składniki i ich ilości można traktować luźno i modyfikować według własnych upodobań. W pierwszej kolejności płatki owsiane zalewamy szklanką wody i sokiem z cytryny, żeby płatki namokły. Do płatków dodajemy owoce starte na tarce o grubym oczku: banany, jabłka (oczywiście razem ze skórką!) i inne owoce lub warzywa, które chcemy dodać. Do tego dodajemy bakalie: suszone owoce i orzechy według uznania, a następnie roztopione masło, kakao i przyprawy. Całość mieszamy ręką, próbujemy czy nam smakuje i modyfikujemy/doprawiamy jeśli trzeba. Masę dajemy do foremki (na zdjęciu foremka 23x34).
Na masie można ułożyć jabłka i posypać ziarnami lnu. Pieczemy 90 minut w 150 stopniach i gotowe!
Sprawdźcie też przepis na czekoladowe ciasto z fasoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz