W obu wersjach do przygotowania potraw możemy używać naturalnych przypraw takich jak sól kamienna lub morska, zioła i inne (polecamy paprykę chili, kurkumę i czosnek). Pomiędzy posiłkami można pić soki warzywne, ziołowe herbaty. W wypadku głodu pomiędzy posiłkami można zjeść jabłko, marchewkę lub inne warzywo.
1. Dieta łagodnie oczyszczająca (wyłącznie: warzywa + owoce + pełnoziarniste zboża + strączkowe).
Dla kogo: dla wszystkich.
Co jemy: warzywa i owoce: gotowane, surowe, kiszone. Do tego wyłącznie pełnoziarniste zboża (np. kasze, brązowy ryż, płatki razowe, makarony razowe) i rośliny strączkowe (różnego rodzaju fasole i soczewice).
Przykład:
Po obudzeniu:
herbata z mięty lub woda z sokiem cytryny lub kwas kapuściany z wodą
Śniadanie:
- dzień 1 – surówka z marchwi, chrzanu i jabłka; musli (bez nabiału oczywiście).
- dzień 2 – zupa wyłącznie warzywna np. kalafiorowa - może być z dodatkiem soczewicy lub fasoli (np. mung, adzuki, czy czerwonej "kidney").
- dzień 3 – brązowy ryż z jabłkiem
- dzień 1 – gotowane warzywa z brązowym ryżem.
- dzień 2 – kasza gryczana z warzywami; kimchi lub ogórki kiszone.
- dzień 3 – gotowana fasolka szparagowa (np. z jarmużem tak jak w przepisie tyle, że duszona, bez tłuszczu).
- dzień 1 – surówka z kiszonej kapusty np. ze świeżymi ziołami i marchewką; duszone buraczki z papryką i jabłkami.
- dzień 2 – zupa z soczewicy (tak jak w przepisie, bez dodatku tłuszczu), surówka z selera i pomarańczy
- dzień 3 – surówka z kapusty pekińskiej (np. z kalarepą lub z brokułami i świeżymi ziołami); ogórki duszone w sosie pomidorowym
2. Dieta oczyszczająca (wyłącznie: warzywa i owoce).
Dla kogo: dla dobrze tolerujących dietę warzywno owocową, nieosłabionych, bez problemów trawiennych.
Co jemy: warzywa i owoce surowe, kiszone, gotowane.
Przykład:
Po obudzeniu:
sok z cytryny z wodą lub herbata z mięty lub kwas kapuściany z wodą
Śniadanie:
- dzień 1 – surówka z pomidora, cebuli i jabłka; zupa krem z pora
- dzień 2 – surówka wielowarzywna np. ze świeżymi ziołami; zupa krem z brokułów
- dzień 3 – surówka z sałaty zielonej, ogórka kiszonego i jabłka; zupa krem z liści rzodkiewki
- dzień 1 – surówka z kiszonej kapusty lub kimchi lub kiszone warzywa; gotowany seler z marchewką i koperkiem
- dzień 2 – surówka z marchwi cebuli i jabłka; gotowany brokuł
- dzień 3 – surówka z kapusty czerwonej lub pekińskiej np. z brokułami i świeżymi ziołami; ogórki duszone w sosie pomidorowym
- dzień 1 – surówka z sałaty lodowej, cebuli czerwonej i jabłka; jarski bigos (gotowana kapusta, pomidor, cebula, por, przyprawy)
- dzień 2 – surówka z selera, cebuli i jabłka; jarskie leczo (duszona dynia, cukinia, papryki, pomidor, cebula, ogórek kiszony, przyprawy)
- dzień 3 – surówka z marchwi, papryki i jabłka; duszony szpinak z cebulą, czosnkiem i przyprawami
Czy można tą dietę przedłużyć np. do tygodnia. Czy nie będzie to z uszczerbkiem dla zdrowia?.
OdpowiedzUsuńMożna, nawet turnusy w ośrodkach odchudzających tą dietą są 7 dniowe.
UsuńZamiast diet weekendowych kup sobie Proszek Zasadowy, pij go codziennie a efekt będzie znacznie lepszy.
UsuńOCZYWIŚCIE że tak:) taką dietę można stosować i miesiąc, doskonale leczy wiele chorób i oczyszcza organizm, polecam książkę Pani Doktor Ewy Dąbrowskiej, sama jestem w jej posiadaniu i często do niej zaglądam
OdpowiedzUsuń!
http://ewadabrowska.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=10&lang=pl
Byłam na 2-tygodniowych wczasach leczniczych, gdzie stosowano tylko dietę warzywno-owocową. SUPER. Polecam każdemu. Nigdy wcześnie ani później tak wspaniale się nie czuła. Schudłam 5 kg ale tu nie chodzi o spadek wagi. Samopoczucie było świetne, jakby się człowiek na świat narodził. POLECAM :)
OdpowiedzUsuńWitaj, gdzie byłaś na wczasach ? :)
UsuńDieta warzywno owocowa jest rewelacyjnym sposobem nie tylko na utratę zbędnych kilogramów, ale przede wszystkim oczyszczenie organizmu. Osobiście na tej diecie byłam 2 -tygodnie. Efekt jestem parę kilogramów lżejsza i czuję się świetnie.
OdpowiedzUsuńczy można prosić o więcej przepisów warzywno-owocowych oraz o informację - jakie owoce w tej diecie można jeść przecież teraz sezon na wszystko i trochę ślinka mi leci a nie chcę sobie zaszkodzić - skończyłam właśnie 2 tygodnie i zaczynam odkrywać smaki warzywnych potraw, cukier spadł? i troszeczkę cholesterol, chcę pociągnąć jak długo się da tym bardziej że 27 lat temu byłam na głodówce o wodzie przez 37 dni i bardzo mi dobrze zrobiła - dziś mam 57 lat i chyba na samą wodę bym się nie zdecydowała - pozdrawiam - Anna
OdpowiedzUsuńW ramach możliwości, nowe przepisy będziemy umieszczać na stronie internetowej - w tej chwili warzywno-owocowych jest około trzydzieści.
UsuńSezonowe i lokalne owoce są jak najbardziej wskazane ze względu na bogactwo korzystnych składników.
W diecie, warto ograniczać produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych, czyli warto wybierać owoce o jak najniższym indeksie glikemicznym (np. jabłka, wiśnie).
Cierpiący na cukrzycę powinni się ograniczyć wyłącznie do owoców o niskim indeksie glikemicznym.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńmozna prosic o podanie jakiegos wagowego przedzialu?Np. kasza gryczna .Ile jej szaszetka ( 100g) czy pol.Itd
Pozdrawiam
te zupy sa niesmaczne , co ja bym dal zeby moc wrzucic do tego choc jednego "kogutka ", na razie 5 dzien diety , mam wzdecia ale stracilem juz 3 kg.Duzo cwicze i plywam , gdyby tylko nie marzylo mi sie wpadniecie do restaracji i zamowienia poteznego obiadu byloby swietnie.Mam zachcianki jak kobieta w ciazy :(
OdpowiedzUsuńAle jakos trwam .Najgorzej bylo 3 dnia .Az mi sie Macdonald snil mimo ze ostatnio bylem tam wiele lat temu :)
Mam pytanie wolno wrzucic choc jednego "wspomagacza " smaku do zupy?
:) polecamy naturalne wspomagacze, czyli naturalne przyprawy: ziołowe, warzywne i korzenne. jak ktoś lubi orientalne smaki łatwo przyprawia się mieszankami przyprawowymi np. garam masala, curry, pięć smaków (tylko od dobrego producenta wyłacznie z naturalnych skladnikow, bez mąki). powodzenia!
UsuńPolecam wszystkie stony dla vegan i raw vegan - super przepisy :) poza tym osobiście urzywam i polecam zakupiony w Rossmann "kogutek" Ener Bio - koszt 4zł. W składzie jest karmelizowany cukier i syrop glukozowy,
UsuńWspomagaczy nie wrzucamy, zupa, żeby byla smaczna, musi byc krotko gotowana, albo lepiej - tylko blanszowana.
UsuńŻeby uniknąc wzdęć nie wolno pić wcześniej, niż pół godziny po posiłku! To ważne.
Bylam 14 dni na tej diecie jestem zadowolona i nadal trwam.Lubie warzywa gotowane zupy .Moj organizm poprostu chce tej zieleniny.Czuje sie mlodo i swiezo nie trace pieniedzy na lekarza i tabletki schudlam 7 kg.mam werbe zycia .Zachecam jedzmy warzywa to nasz przyjaciel.
UsuńWytrzymalem 10 dni , spadlem o 6,5 kg ,pierwsze dni waga leciala jak oszalala :) Potem sie to uspokoilo.
OdpowiedzUsuńMam problem z surówkami.Czy na diecie mozna jesc kupne surówki np. Marwitu?Widze ze tam jest dodatek curku wiec pewnie nie ?
Samopoczucie na diecie było ok , ale pod koniec jak widzialem juz zupe warzywna to az mnie trzepalo.Trzymam wage ,przytylem z pol kilo.Ale to wina zlamania wszelkich regul 3 razy bigosem :)Niedlugo zaczynam ponownie kuracie 7 dniową.Potrzebuje jakies proste przepisy na surówki ktore by były zjadliwe .Bo w polowie na pomidora z ogorkiem kiszonym juz nie moglem patrzyc.
Dziekuje za pomoc z zupami jakos poszlo .
Pozdrawiam serdecznie i jakies proste przepisy i tajniki zjadliwych salatek prosilbym albo jakis pomysl zeby dlao sie je zjesc.
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam poprosze.Nie wspomne o probie zjedzenia surówki z surowej kapusty.Bylo to wstrzasajace przezycie :(
nie jest wskazane laczenie ogorka z pomidorem.Podobno.Gdzies to wyczytałam.Dodane rzem trca swoje wartosci
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńkilka lat temu byłam na diecie warzywno-owocowej zupełnie nieświadomie (nie przepadam za mięsem) bo chciałam schudnąć po ciąży. Efekt 1 - 15 kilo mniej w 4 miesiące. Teraz jestem po przeczytaniu książki dr Dąbrowskiej i postanowienie - od dziś dieta. Nie wiem czy wytrzymam, ani jak długo ale jestem pełna optymizmu.
Polecam prostą surówkę z cukini: kroimy cukinię na plasterki, lekko solimy i czekamy aż zmięknie (można wycisnąć), potem dodajemy wyciśnięty czosnek - wedle uznania ile kto lubi, pieprz, zioła (np. bazylię, oregano) odrobinę octu i oliwy z oliwek.
Podobno można zrobić taką samą ze szpinaku ale jeszcze nie próbowałam.
Oliwa??? to nie ta dieta
UsuńWitam, ja drugi raz jestem na diecie w-o, tym razem od wczoraj... przymierzałam się wcześniej, ale dostałam kopniaka - mam podwyższone OB, które muszę obniżyć, nie ukrywam, że też liczę na jakieś smaczne surówki :)
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńWklejam "gotowca", z którego korzystają moi pacjenci. Zajmuję się zdrowiem. Sama w/g tej diety schudłam 7kg przez 7 tygodni. Teraz zaczynam drugą serię. Jak zwykle na początku przez kilka dni są wzdęcia, bo spożywa się wówczas więcej warzyw i organizm musi się przestawić. Po 4-5 dniach bedzie ok.
Dieta warzywna
Całość diety bazuje na zmianie sposobu odżywiania. Procesy gnilne, zachodzące w jelitach na skutek spożywania białka i węglowodanów w jednym posiłku, brak odpowiedniej ilości wody dostarczanej do organizmu, skutkujące zaparciami oraz przejadanie się, powoduje zaburzenie funkcjonowania wątroby, nerek i układu trawiennego, a co za tym idzie otyłości. Organizm zanieczyszczony, ze złogami w jelitach, z nie pracującą wątrobą i nerkami w pewnym momencie odmówi nam współpracy. Aby zapobiec chorobom i w trosce o własne zdrowie został opracowany system odżywiania z wykluczeniem przez okres 5-6 tygodni białka z diety. Niewielkie jego ilości dostarczane do organizmu spowodują uruchomienie spalania wewnętrznego wszystkich zbędnych pokładów tłuszczu i oczyszczenie organizmu. Większości osób przystępujących do tej diety wydaje się, że nie sprosta wymogom niejedzenia mięsa. Nic bardziej błędnego.
Dieta nie ogranicza ilościowo i jakościowo posiłków. Zmienia się tylko jego skład z wykluczeniem białka mięsnego, wyrobów mlecznych i ryb. Organizm otrzymuje bardzo dużo witamin, soli mineralnych i wody. Każda osoba najada się do syta. Porcje mogą być bardzo duże i nie trzeba w trakcie stosowania diety liczyć kalorii. Garnek zupy warzywnej, gęstej i pożywnej, to zaledwie 400kcal, a z własnego doświadczenia wiem, że nie jestem w stanie zjeść całości jednego dnia.
Dieta bazuje na świeżych, duszonych i gotowanych warzywach i owocach. Kaloryczność posiłków waha się w granicach do 800kcal, bo jedynie przy tej lub nawet przy jeszcze bardziej zmniejszonej kaloryczności jesteśmy w stanie uruchomić odżywianie wewnętrzne, które spowoduje spalanie tłuszczu zgromadzonego przez lata.
Sama jestem przykładem stosowania tej diety. W ciągu 21 dni zgubiłam 5 kg, czego nie mogłam dokonać żadnym ze znanych mi sposobów żywienia, nie chodząc strasznie głodna.
Dietę tę wolno stosować maksymalnie 3 miesiące, ale najbardziej optymalną jej postacią jest dieta 5-6-tygodniowa i następnie delikatne wprowadzanie białka do diety, co pozwoli gubić dalsze kilogramy przez następny miesiąc. Po takiej diecie nie powinno się wracać do poprzedniego stylu odżywiania, no chyba że komuś nie zależy na efektach. Po tej diecie i zastosowaniu się do wskazówek żywieniowych, nie ma efektu jo-jo.
C.d. powyższej diety, bo nie moge całości za jednym zamachem opublikować.
OdpowiedzUsuńRodzaje warzyw wskazanych do wykorzystania w diecie:
• kapusta biała, włoska, pekińska, kalafior, brokuł, kalarepa, cykoria, endywia, cukinia, bakłażan
• rzodkiewka, rzodkiew, papryka, ogórek, buraki, fasolka szparagowa, zielony groszek, słodka kukurydza, szparagi
• seler, marchew, pietruszka (w tym naciowa), por, cebula
• kapusta kiszona, kiszone ogórki,
• pieczarki, niewielkie ilości grzybów,
• niewielkie ilości warzyw strączkowych suszonych
Rodzaje owoców wskazanych do wykorzystania w diecie:
• jabłka
• cytryny
• grapefruity
• pomarańcze
• niewielkie ilości winogron
Napoje:
• woda niegazowana w ilości 30g/kg masy ciała
• ziołowe herbatki
• niewielkie ilości kawy, najlepiej bez kofeiny lub w mieszankach z cykorią (np. Chicore Coffe)
• słabe herbaty
• niewielkie ilości mleka do kawy
Dodatki do przyprawiania potraw:
• niewielkie ilości jogurtu, oliwy,
• własnoręcznie przygotowane dresingi do sałatek
• niewielkie ilości majonezu niskotłuszczowego
• ocet winny
• sok z cytryny
• papryka, pieprz, sól, sumak, przyprawy ziołowe, czosnek.
• Niewielkie ilości sera feta, niewielkie ilości sera parmezan
• Niewielkie ilości kaszy, ryżu, pszenicy, ziemniaków
C,d. diety.
OdpowiedzUsuńPo przebudzeniu wypijamy na czczo 1 szklankę wody.
ŚNIADANIE (po min 30 minutach od wypicia wody) – potrawy można jeść wszystkie lub wybiórczo, jak kto woli:
• sałatka z sałaty, ogórków, rzodkiewki, pomidora, krążek cebuli płaska łyżka sera feta, sok z cytryny, sumak, łyżeczka oliwy, odrobina octu winnego, zioła. Sałatkę można też przyprawić łyżką stołową jogurtu naturalnego wymieszaną ze świeżo rozgniecionym ząbkiem czosnku lub sosem tatziki.
• Sok wyciśnięty z buraków, jabłek, selera, pietruszki, kapusty
• Surówka z buraczków gotowanych
• Surówka z marchewki z jabłkiem i odrobiną soku z cytryny i oliwą albo z łyżeczką jogurtu
• Surówka ze słodkiej kapusty z jabłkiem
• Surówka z kiszonej kapusty
• Kiszony ogórek
• Mizeria z ogórka z łyżeczką jogurtu naturalnego i ze szczypiorkiem
PRZEKĄSKA:
• Jabłka
• Ogórki świeże
• Pomidory
• Pomarańcze
• Grapefruity
• Surówki
•
OBIAD – potrawy do wyboru:
• zupa wielowarzywna – marchewkę, pietruszkę, kawałek (mały ) selera ścieramy na tarce, kroimy w krążki kawałek pora ipodsmażamy na patelni na łyżeczce masła lub oliwy. Po lekkim skarmelizowaniu wrzucamy do goracej wody. Po podgotowaniu dodajemy kapustę, fasolke szparagową, pokrojone w paseczki buraki, kawałki kalafiora, kalarepę. Można dodać niewielkie ilość fasolki białej ugotowanej lub z puszki. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, suszoną cebulką, papryką wg uznania. Rada: przyprawcie na ostro potrawy warzywne. Zyskują wówczas wyrazisty smak i nie będą mdłe. Tego rodzaju zupę można robić na wiele sposobów. Rodzaje warzyw użyte do niej wybieracie wg waszego gustu kulinarnego.
• Gołąbki jarskie- 0,5 kg pieczarek i 2 cebule poszatkować , usmażyć na rumiano na łyżeczce masła. Można dodać ugotowane i poszatkowane warzywa z zupy (marchew, pietruszkę, por, seler) jeśli jakieś Wam zostały. Ugotować 0,5 szkl. :ryżu beżowego lub czerwonego lub kaszy pęczak lub pszenicy. Dodać do farszu. Posiekać 0,5 słodkiej papryki. Wszystko razem podsmażyć i doprawić wg uznania. Można dodać zioła. Kapustę białą sparzyć w garnku, nałożyć farsz, zawinąć, ułożyć w naczyniu, zalać bulionem (gotowym), wstawić do piekarnika lub dusić w brytfance 1 godz. Doprawić koncentratem, kechupem. Podgotować do nabrania smaku.
•
Po przebudzeniu wypijamy na czczo 1 szklankę wody.
OdpowiedzUsuńŚNIADANIE (po min 30 minutach od wypicia wody) – potrawy można jeść wszystkie lub wybiórczo, jak kto woli:
• sałatka z sałaty, ogórków, rzodkiewki, pomidora, krążek cebuli płaska łyżka sera feta, sok z cytryny, sumak, łyżeczka oliwy, odrobina octu winnego, zioła. Sałatkę można też przyprawić łyżką stołową jogurtu naturalnego wymieszaną ze świeżo rozgniecionym ząbkiem czosnku lub sosem tatziki.
• Sok wyciśnięty z buraków, jabłek, selera, pietruszki, kapusty
• Surówka z buraczków gotowanych
• Surówka z marchewki z jabłkiem i odrobiną soku z cytryny i oliwą albo z łyżeczką jogurtu
• Surówka ze słodkiej kapusty z jabłkiem
• Surówka z kiszonej kapusty
• Kiszony ogórek
• Mizeria z ogórka z łyżeczką jogurtu naturalnego i ze szczypiorkiem
PRZEKĄSKA:
• Jabłka
• Ogórki świeże
• Pomidory
• Pomarańcze
• Grapefruity
• Surówki
•
OBIAD – potrawy do wyboru:
• zupa wielowarzywna – marchewkę, pietruszkę, kawałek (mały ) selera ścieramy na tarce, kroimy w krążki kawałek pora ipodsmażamy na patelni na łyżeczce masła lub oliwy. Po lekkim skarmelizowaniu wrzucamy do goracej wody. Po podgotowaniu dodajemy kapustę, fasolke szparagową, pokrojone w paseczki buraki, kawałki kalafiora, kalarepę. Można dodać niewielkie ilość fasolki białej ugotowanej lub z puszki. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, suszoną cebulką, papryką wg uznania. Rada: przyprawcie na ostro potrawy warzywne. Zyskują wówczas wyrazisty smak i nie będą mdłe. Tego rodzaju zupę można robić na wiele sposobów. Rodzaje warzyw użyte do niej wybieracie wg waszego gustu kulinarnego.
• Gołąbki jarskie- 0,5 kg pieczarek i 2 cebule poszatkować , usmażyć na rumiano na łyżeczce masła. Można dodać ugotowane i poszatkowane warzywa z zupy (marchew, pietruszkę, por, seler) jeśli jakieś Wam zostały. Ugotować 0,5 szkl. :ryżu beżowego lub czerwonego lub kaszy pęczak lub pszenicy. Dodać do farszu. Posiekać 0,5 słodkiej papryki. Wszystko razem podsmażyć i doprawić wg uznania. Można dodać zioła. Kapustę białą sparzyć w garnku, nałożyć farsz, zawinąć, ułożyć w naczyniu, zalać bulionem (gotowym), wstawić do piekarnika lub dusić w brytfance 1 godz. Doprawić koncentratem, kechupem. Podgotować do nabrania smaku.
• Brokuły z kalafiorem i parmezanem- pokroić brokuł i kalafior na różyczki, ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać przyprawami nałożyć odrobinę masła i zapiec 30 min w piekarniku w temp.170 *C. Przed podaniem posypać parmezanem.
• Jarskie wrapy- Przygotować składniki: porwane liście sałaty lodowej, kiszone lub konserwowe ogórki pokrojone w paski, kawałki świeżej lub konserwowej papryki lub papryczki jalapeno ze słoika, kawałki pomidora, starty parmezan. Sos na 1 wrap: łyska stołowa jogurtu naturalnego, łyżeczka majonezu, łyżeczka płynnego miodu, łyżeczka chrzanu ze słoika-wszystko wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię. Wlać 1/5 szklanki wody. Gry już na patelni pozostanią 2 łyżki stołowe wrzącej wody , włożyć wrap, okręcić go reką na patelni, przełożyć od razu na drugą stronę i za 15-20s. ściągnąć na stół z patelni . Rozsmarować część sosu, włożyć warzywa, posypać parmezanem, polać resztą sosu i podwinąć od dołu, a następnie zwinąć z boku w rulon. Gotowe. Zazwyczaj 1 wrap starcza na posiłek dla 1 osoby.
C.d. diety.
OdpowiedzUsuń• Parzycha – kapustę białą młodą drobno poszatkować, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, gotować. Warzywa (marchew, pietruszkę) zetrzeć na tarce. Dodać pokrojony drobno kawałek pora. Wszystko podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać do kapusty. Przyprawić warzywkiem, solą, pieprzem. Gotować do miękkości.
• Barszcz czerwony czysty – 2-3 kg obranych buraków ugotować z włoszczyzną i łyżeczką masła. Doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem, czosnkiem wg uznania. Buraki wykorzystać do zrobienia surówki, a włoszczyznę do farszu na gołąbki lub krokiety.
• Krokiety z farszem warzywnym – usmażyć naleśniki (cienkie) wg tradycyjnego przepisu. Zamiast na patelnię, olej (1 łyżka stołowa) wlać do ciasta. Farsz: Pieczarki, cebulę, włoszczyznę z zupy- podsmażyć na łyżce oleju, dodać posiekane 1 jajko, posiekaną natkę pietruszki. Wszystko przyprawić. Zawinąć w naleśniki. Podawać z surówkami ze świeżych warzyw.
• Leczo warzywne- kabaczek lub cukinie obrane ze skórki, pokrojone w dużą kostke, podsmażone 4 cebule, 3-4 papryki słodkie, 20-30dkg fasolki szparagowej, bób (jeśli lubisz). Wszystko razem udusić w woku lub w rondlu. Dodać pod koniec puszkę pomidorów wcześniej odparowaną na patelni. Przyprawić do smaku.
• Cukinie faszerowane – Obrać kilka cukinii, przekroić wzdłuż, lekko wydrążyć środek. Wnętrze wydrążone włożyć do brytfanki (nie wyrzucać). Farsz (może być taki, jak do gołąbków lub zupełnie inny) nałożyć na wydrążone połówki cukinii. Włożyć wszystko do brytfanki, zalać do połowy cukinii bulionem. Piec w piekarniku około 1 godz w temp. 170*C. Posypać serem (Mało). Można doprawić koncentratem pomidorowym.
•
Kolacje podobne do śniadań.
Witam chciałbym oczyscic organizm i chetnie wypróbuje diete owocowo -warzywna ale trenuje na fitnesie i rano na śniadanie wypijam shaka białkowego. czy przy tej diecie jest dopuszczalne??
OdpowiedzUsuńWitam, mam stwierdzoną hipoglikemię reaktywną. Jestem 11 dzień na diecie w-o. Na początku czułam się w miarę dobrze, bywały nawet dni ogromnej energii, ale przez większość dni byłam bardzo słaba, miałam strasznie niskie ciśnienie, nie piłam kawy, ale nie byłabym w stanie np. ćwiczyć lub pracować fizycznie. A może przerwać dietę? Chyba, że tak u mnie przebiega proces oczyszczania? Monika
OdpowiedzUsuńciekawie, polecam tez http://dieta-oczyszczajaca.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńA czy pomelo to wolno jeść ? A ananas ?
OdpowiedzUsuńA ja polecę specjalistę, gdyż jako laicy w tym temacie możemy zrobić sobie jedynie krzywdę. Sprawdź: dietetykmedyczny.pl
OdpowiedzUsuńJa już sprawdziłam, teraz jestem piękna, zdrowa i szczupła!
:-))) ja mam nawrót nowotworu, który ze względu na zbyt wczesne stadium nie nadaje się do leczenia chemioterapią, w związku z tym decyzją lekarzy jest watch and wait :-) zatem zdecydowałam się na dietę oczyszczającą Ewy Dąbrowskiej :-) ponieważ uważałam się za mięsożercę i słodyczożercę do diety przygotowywałam się psychicznie ok 2msc.... zaczęłam w lipcu 2014, najlepszy okres, ponieważ mnóstwo sezonowych owoców i warzyw mamy dostępnych. Faktem jest, nie było łatwo, zachcianki, wyczulony węch, kryzysy ozdrowieńcze itp... jednak efekty zauważalne były już po 3-4 dniach, kiedy wygoiła mi się twarz (od kilku lat walczyłam z trądzikiem), zaczęły znikać przebarwienia, skóra na ciele wygładziła się itp. Tak waga spadała jak szalona, ja się zwyczajnie objadałam, ponieważ uprawiam sport codziennie, potrzebowałam też energii:-) i tak po 3 tygodniach utraciłam 5% masy ciała, miałam coraz więcej energii, trawienie stabilizowało się. Po 5 tygodniach skóra zdrowsza, włosy gęstsze, samopoczucie rewelacyjne, wysoka odporność i kondycja zdecydowanie lepsza. Dietę zakończyłam po 6 tygodniach z mniejszą wagą, lepszym samopoczuciem, odpornością i spowolnionym procesem postępu choroby:-) Dieta i zdrowe żywienie to już nie jest dieta sama w sobie, to jest styl życia i sposób na zdrowie:-) Od kilku msc jestem na zdrowym żywieniu, do diety czystej wracam na kilka dni w miesiącu:-) zrobiłam eksperyment i przez ok 10 dni wróciłam do dawnych złych nawyków i zaraz musiałam zastosować sokoterapię, ponieważ stan fizyczny i psychiczny był fatalny :-) okazało się, że najmniej mi brakuje mięsa i w ogóle białka zwierzęcego:-) najbardziej słodkości, ale te nauczyłam się przyrządzać zgodnie z zasadami zdrowego żywienia :-) aha od ponad 6msc nie biorę żadnych lekarstw, nawet przeciwbólowych:-) moje lekarstwa w momentach nasilenia się wokoło bakterii i wirusów to czosnek, chrzan, cebula, imbir, cytryna, pietruszka:-) raka może w ten sposób nie wyleczę, ale przynajmniej wzmacniam organizm :-)
OdpowiedzUsuńa co z samym nowotowrem?I z markerami?
OdpowiedzUsuńJedno jest pewne te posty w ktorych autorka pisze o serze feta i lyzeczce oliwy oraz pieczarkach sa bledne.Nie wolno tego jesc.Napisalem maila kiedys do p.Doktor Dąbrowskiej i o dziwo odpisala po paru dniach.Pieczarki i grzyby sa zabronione !!!!
Dla zdrowia można sobie pozwolić na taką dietę oczyszczającą. teraz właśnie zdecydowałem się na większa konsumpcję surowych buraczków czerwonych (oprócz kwasu który już piję). Jeżeli chodzi o nowotwory to zastanawiam się nad dietą Budwig. Co prawda nie stosuję jej, ale oleju lnianego jem dość dużo
OdpowiedzUsuńJa właśnie przeszedłem 3dniową warzywną dietę oczyszczającą, ciekawe doświadczenie :-)
OdpowiedzUsuńhttp://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/dieta-oczyszczajaca-trzy-dni-na-warzywach/
Tutaj jest jeszcze kilka ciekawych wątków:
OdpowiedzUsuńdiety-odchudzajace.info.pl/najlepsza-dieta-oczyszczajaca/
super, muszę ją wypróbować. Już się nie mogę doczekać aż swoją figurę zaprezentuje w bikini efelina :) No ale wpierw oczyszczenie!!
OdpowiedzUsuńMam 51 lat, podobno po 40 -ce schudnąc już nie można , a szczególnie dużo . NIEPRAWDA. Pierwszy raz zastosowałam dietę WO w 2013 roku w sierpniu. W czerwcu juz ruszyłam z odchudzaniem ze 120 kg, ale to dieta WO OCZYŚCIŁA I ODBLOKOWAŁA mój organizm. Dałam radę 9 dni i był to szok totalny dla organizmu. Skończyły się wzdęcia , bóle wątroby, przyszło poczucie lekkości. Potem utrwalałam zdrowe nawyki (dużo warzyw i owoców, nie jem chleba i makaronów W OGÓLE ) - efekt po roku 83 kg (177 cm) - 37 Kg MNIEJ. I komentarze , ale teraz jesteś laska :-) A ponieważ w tym roku trochę odpuściłam - słodycze, słodkie jogurty, więcej kawy - w pół roku przytyłam do 88 kg. Powiedziałam stop i od tygodnia jestem na WO, co przychodzi mi z zadziwiającą ŁATWOŚCIĄ. Jednak przez dwa lata zmieniłam nawyki , sałatki, surówki, warzywa gotowane w dużych ilościach to nie nowina, troche jak zawsze brakuje mi nabiału, ale bez przesady. CZUJĘ SIĘ REWELACYJNIE fizycznie i psychicznie też bo w tydzien 2,5 kg mniej. :-) POLECAM :-) :-) :-)
OdpowiedzUsuńA kompleksowe (kilkadziesiąt pozycji) badania krwi miałam dwa razy w tym czasie . NIGDY wcześniej nie miałam tak DOBRYCH wyników.
Czy ta dieta jest tylko tymczasowa? Co potem???
OdpowiedzUsuńUmiarkowana dieta,plus picie sokow warzywno-owocowych powinna zachowac rownowage kwasowo-zasadowa,a co za tym idzie zdrowie.Warto zainwestowac w wolnoobrotowa wyciskarke np:http://www.terapiasokami.pl/wyciskarka-kuvings-c9500.Dzieki temu pozbedziemy sie wielu chorob.Polecam.
OdpowiedzUsuńPytacie co po diecie. Odpowiedź jest prosta - weganizm. Dobre dla zdrowia i dla zwierząt.
OdpowiedzUsuńCzy w tym jadlospisie znak ; oznacza ze mam wybrac jedna potrawe czy zjesc obie?
OdpowiedzUsuńPanie Józefie, czy na diecie łagodnie oczyszczającej (wyłącznie: warzywa + owoce + pełnoziarniste zboża + strączkowe) można dodatkowo zjadać codziennie jedno awokado?
OdpowiedzUsuńCiekawe. 3 dni to jeszcze może dałabym radę być na jakiejkolwiek diecie. W tej podobają mi się składniki
OdpowiedzUsuń